Prvý krok je rozhodnúť sa pre aktualizáciu e-learningu. Druhý krok je spraviť to tak, aby to prinieslo pozitívne výsledky…

Výhodou e-learningového kurzu je, že ho vytvoríte raz a môžete ho používať dlhú dobu. Ale má to svoje limity. Obzvlášť, ak ide o odvetvie, ktoré sa vyvíja a mení. To zahŕňa väčšinu firemného vzdelávania, lebo všetci vieme, že v dnešnej rýchlej dobe nie je možnosť zostať stáť na mieste. 

Aj napriek tomu, že e-learningové kurzy nezostanú relevantné navždy, stále sa oplatí ich mať. A dajú sa „opraviť“. Netreba ich hneď vyhadzovať. 

Tu je zopár tipov:

Pravidelne kontrolujte aktuálnosť kurzov

Často sa stáva, že e-learning alebo akýkoľvek digitálny vzdelávací objekt žije nepovšimnuto celé roky svojím životom. 

Veď predsa to je výhoda online kurzov.

Všetci vedia, že tam je, vedia, o čom by mal byť, ale nikto zrovna nenazrie dnu. A keď sa to napokon stane, tak si uvedomíme, že daný e-learning učil ľudí celé roky zastaralé informácie.

Je lepšie sa tomu vyhnúť, lebo v takom prípade je zvyčajne lepšie vyrobiť nový e-learning, ak ho je ešte vôbec treba. Ale čo je horšie – tie roky zbytočného učenia sa a chýb, ktoré nastali následkom presvedčenia, že kurz je relevantný.

via GIPHY

Vždy si zopakujte pôvodný zámer kurzu

Je lákavé povedať si, že „veď potrebujem len takúto jednu novú kapitolu“. Z tohto sa stáva zvyk a tradícia, a výsledkom je „zlepenec“, ktorý ani náhodou nepripomína pôvodný kurz. 

Úplná premena nemusí byť nutne zlá, ale v takomto prípade väčšinou je. Zvlášť, ak zabudneme na pôvodný zámer a nepristupujeme k celému procesu koncepčne. 

via GIPHY

Nepridávajte veci bezhlavo

Tým, že aktualizácie kurzov delia od sebou väčšinou roky, tak ľudia, ktorí boli pôvodne zapojení do procesu tvorby kurzu, boli nahradení niekým iným. A to často spôsobí, že:

  • nemajú ku kurzu rovnako vrelý vzťah, ako ľudia, ktorí ho vytvárali 🙂 ,
  • majú iný vkus a očakávania,
  • možno nevedia, ako by mal e-learning z metodického hľadiska vyzerať.

Výsledkom môže byť napríklad 20-odrážkový zoznam namiesto pôvodného 5-odrážkového alebo zmiešaný grafický vizuál.

Samozrejme nový človek môže priniesť nový cenný vhľad do situácie. Akurát sa nad tým treba vždy zamyslieť. 

via GIPHY

Pozrite sa, čo sa dá odstrániť

Skúsme uľahčiť život študentom našich kurzov. Väčšinou aktualizácia nastáva, pretože v kurze nejaká informácia chýba. A to vedie k zväčšovaniu samotného kurzu. Niekedy je to oprávnené, avšak na druhú stranu mince sa už málokedy pozrieme. Lebo nám to nepríde až také dôležité. Ale ak skúsime pri aktualizácii ubrať to, čo už nie je potrebné, študenti našich kurzov sa nám určite poďakujú. Navyše to spôsobí, že bude kurz relevantnejší, a teda budú mať z neho nakoniec ľudia lepší pocit. A ešte to aj ušetrí čas štúdia 😉

via GIPHY

Záver

E-learning je super vec. Šetrí čas aj peniaze z dlhodobého hľadiska. Ale, tak ako o všetko, sa treba o neho starať. Až potom môže kontinuálne prinášať výsledky.

via GIPHY


Ak sa vám tento článok páči a chceli by ste vedieť, kedy u nás vyjde ďalší na tému digitálneho vzdelávania, prihláste sa na odber noviniek blogu 😉