Koncom minulého roka sa po dvanásty raz konala konferencia o digitálnom vzdelávaní e-learnmedia CAFÉ. Zazneli v nej inšpirácie, ktoré nestrácajú aktuálnosť ani o niekoľko mesiacov neskôr.

Niekoľko zdrojov na začiatok:

Takýto článok po našej konferencii zvyknem napísať ešte kým sú moje dojmy z nej čerstvé (CAFÉ 2019, CAFÉ 2020, CAFÉ 2021). Pre rok 2022 sa mi to nepodarilo, ale to mi dáva príležitosť zistiť, čo som si z konferencie naozaj odniesla. Teoreticky by to mali byť tie najdôležitejšie veci, ale každý si všíma niečo iné…

Takže tu je za mňa jedna myšlienka z každého vstupu (resp. moja interpretácia toho, čo odznelo):

Braňo Frk: Vieme sa učiť online?

V podstate nevieme. Ale kvôli tomu, že sa náš život z veľkej časti odohráva online, máme pocit, že sa musíme automaticky vedieť online aj učiť. Z toho potom pramení mnoho ďalších problémov pri vzdelávaní. A keby ste chceli vedieť, ako sa správne učiť online, tak na to má Braňo kurz na Seduo.

Braňo Frk na konferencii e-learnmedia CAFÉ 2022
Braňo Frk z Õppus

Martin Horváth: Za mesiac na Mesiac!

V 365.bank mali ambiciózny cieľ. Prebrať systém od dodávateľa do vlastnej réžie za jeden mesiac. To si vyžadovalo výborné plánovanie, dodržiavanie cieľov, ale zároveň mnoho učenia. Aj z odpovedí na otázky vyplynulo, že ľudia nevnímali vzdelávanie ako vzdelávanie alebo ako povinnosť. Bol to prostriedok na dosiahnutie cieľa. Nevyhnutnosť, ktorá nie je záťažou, keď viete, že vám to pomôže dosiahnuť cieľ.

Martin Horváth na e-learnmedia CAFÉ 2022
Martin Horváth z 365.bank

Lee Cooper: From New Hire to Star Performer

Najefektívnejší onboarding je taký, ktorý zohľadňuje aktuálne schopnosti a ciele zamestnanca. To ale znamená, že každý človek by mal dostať trochu iné zaškolenie. Našťastie to dnešné platformy už celkom dobre umožňujú. 

Lee Cooper na e-learnmedia CAFÉ 2022
Lee Cooper z Totara

Tajana Schullerová: Agilita – riešenie na všetko?

Aj keď Slovenská sporiteľňa používa agilný prístup vo viacerých oblastiach svojej činnosti, pre oddelenie HR a vzdelávania to nebolo to pravé orechové. A to je v poriadku. Nie každý nástroj je riešenie na všetko. Dôležité je si to uvedomiť, poučiť sa z toho a prispôsobiť sa danej situácii.

Tajana Schullerová na e-learnmedia CAFÉ 2022
Tajana Schullerová zo Slovenskej sporiteľne

Luboš Malý: Od kurzové turistiky ke skutečnému dopadu aneb firemní vzdělávání pro nadcházející dekádu

Väčšinu času a aj vzdelávacieho budgetu sústredíme na tvorbu vzdelávania. Ale malo by to byť naopak. Väčšina našej energie a peňazí by mali ísť do follow-up aktivít. Teda tam, kde si získané vedomosti upevňujeme a dostávame ich do praxe. Lebo to má pre firmu najväčší prínos.

Luboš Malý na e-learnmedia CAFÉ 2022
Luboš Malý z Red Button EDU

Diana Lokere, Róbert Móró: Algoritmy sociálnych médií a šírenie dezinformácií

Okrem toho, že sme sa dozvedeli niečo o tom, ako funguje šírenie dezinformácií na sociálnych sieťach, tak pre vzdelávačov je zaujímavé pozrieť sa na to, ako ku vzdelávaniu pristupujú vedci. Ich dennou náplňou práce je učenie sa a hľadanie nových zdrojov. Čiže veľmi dobrá kultúra vzdelávania. A čo ich k tomu vedie? Túžba po vedomostiach a samozrejme aj to, že to nie je benefit alebo doplnok, ale neoddeliteľná súčasť ich práce.

Martina Georgievová: Je kurátorstvo učenia nový trend v L&D?

Vzdelávanie nie je jednorazová záležitosť. Na to, aby sme sa dostali k aplikácii vedomostí a skutočnej zmene správania, potrebujeme prejsť viacerými štádiami. Na začiatku je samozrejme získavanie vedomostí, ale oveľa dôležitejšie sú následné aktivity. Toto je myšlienka, ktorú som si zapamätala, aj keď nesúvisí priamo s kurátorstvom vzdelávania. Kurátor však môže pomôcť, aby táto cesta bola efektívnejšia.

Martina Georgievová na e-learnmedia CAFÉ 2022
Martina Georgievová z Develor

Panelová diskusia: Je budúcnosť vzdelávanie zamestnancov v online?

V podstate už prítomnosť zamestnancov je v online a v budúcnosti sa to nezmení. Samozrejme po pandémii sa niektoré aktivity vrátili do prezenčnej formy, ale zďaleka nie toľko, ako pred ňou. A tento trend bude pokračovať. 

Panelová diskusia na e-learnmedia CAFÉ 2022
Juraj Gabrhel z e-learnmedia (moderátor), Tajana Schullerová zo Slovenskej sporiteľne, Zorka Vajsochrová-Trnková zo Seduo a Braňo Frk z Õppus

Sprievodné aktivity a poďakovanie

Ako obyčajne, na konferencii nemohla chýbať dobrá káva. Už viacero rokov ju pre nás varí Ebenica. Zvuk, LED stenu, online prenos a všetko okolo toho zabezpečovali ľudia z JEF Audio. Video natočil a spracoval Peter Komár. Fotky odfotil náš bývalý kolega a kamarát Robo Baumgartner, ktorý sa tomu síce už naplno nevenuje, ale o to radšej sme, že si našiel čas 🙂

Konferencia bola možná aj vďaka našim partnerom:

Poďakovanie partnerom konferencie e-learnmedia CAFÉ 2022

No a v neposlednom rade o výbornú atmosféru a zdieľanie hodnotných informácií sa postarali všetci účastníci konferencie. Ďakujeme 🙂 


Ak vás zaujíma firemné a digitálne vzdelávanie a máte pocit, že tento blog by vám mohol v tejto oblasti priniesť niečo zaujímavé, prihláste sa na odber noviniek 😉 Články totiž pribúdajú dosť nepravidelne…