Táto veta zaznela niekoľkokrát na konferencii Learn & Tech 2020 z úst ľudí, ktorí sa museli na začiatku roka popasovať s neplánovanou digitalizáciou.

Na začiatku tohto roka prišla korona a každý robil, čo mohol a čo vedel. Zo dňa na deň sme sa presunuli z kancelárií do našich domovov, čo so sebou prinieslo výzvy v podobe nového pracovného režimu, komunikácie na diaľku, ale aj digitálneho vzdelávania. 

Poznámka: Ak sú to výzvy, s ktorými sa naďalej pasujete, tak tu sú naše dva voľne dostupné kurzy, ktoré možno pomôžu:

Z nášho pohľadu sme v marci-apríli videli záujem o hotové e-learningové kurzy, ktoré by ľudia mohli študovať „kým sú doma“. Lebo takto bola situácia na začiatku vnímaná. Nejako tú chvíľu vydržíme a aspoň tento čas využijeme užitočne.

Ale tak skoro to neskončilo a mnohé firmy svoje naplánované investície do vzdelávania zrušili. 

Nebojte sa, teraz sa nejdem sťažovať. 

Je to celkom pochopiteľné. Z nášho hľadiska – teda z pozície ľudí, ktorí sa zaoberajú digitálnym vzdelávaním – to nebol správny krok. Veď predsa kompetentní zamestnanci sú základom úspechu akejkoľvek firmy a vzdelávať sa dá aj doma. Ale viem, že to nie je také jednoduché. 

Poznámka: Väčšina ľudí (teda aj my) má pocit, že to, čo robia, je tá dôležitá vec. A vždy má niekto z nich pravdu 🙂

Každopádne, teraz je október a presne vieme povedať, kedy sa vrátime do starých koľají. 

Nikdy…

Niežeby korona mala trvať naveky a my budeme doživotne zatvorení doma. To nie 🙂 Ale neviem si predstaviť, že po tejto skúsenosti sa bude akákoľvek firma môcť spoľahnúť na to, že sa podobná situácia nezopakuje. A nemusí to byť vírus. Môže to byť čokoľvek iné. Nehovoriac o tom, že digitalizácia má nesporné výhody – úspora času, nákladov, energie… Zároveň sme prekonali mnoho prekážok. To, o čo sa niektoré firmy snažili roky a „nedalo“ sa to, tak teraz to zvládli v rekordnom čase. 

Preto ma potešilo, keď som na konferencii Learn & Tech 2020 v Prahe počula pozvaných hostí, ako sa podelili o svoje skúsenosti. Ako hovorili o tom, že na začiatku sa snažili, len aby niečo bolo. Ale teraz sa môžu znova nadýchnuť a zamyslieť sa nad tým, ako to urobiť dobre. 

Teší ma, že chcú pokračovať, a obzvlášť ma teší, že to chcú robiť lepšie.

Nuž a ako to teda urobiť dobre?

Čokoľvek, čo sem napíšem, bude znieť ako reklama… Nuž ale je fakt, že sa digitálnemu vzdelávaniu (od platforiem až po samotný vzdelávací obsah) už nejaký ten čas venujeme.

Takže: REKLAMA NA E-LEARNMEDIA (stránka, blog, školenia, konferencia).

Na vyššie uvedených odkazoch získate predstavu o tom, čo všetko môže digitalizácia vzdelávania zahŕňať a ako sa to snažíme robiť my.

V skratke: Ide nám o to, aby vzdelávanie malo zmysel a v konečnom dôsledku prinášalo želané biznisové výsledky a aby ho mali ľudia radi. Podľa toho vyberáme platformy na vzdelávanie (LMS, LXP a iné) a nástroje pri tvorbe kurzov (gamifikácia, storytelling, microlarning, video, animácia…). Nie všetko je vhodné pre každého a nie každý potrebuje všetko, preto máme toho v ponuke toľko 😉 A preto sa radi podelíme aj o naše know-how (viď. tento blog a iné vyššie uvedené odkazy).

Ak by ste chceli vedieť, ako to robia iní, ktorí začali ešte pred koronou a mali čas sa nad tým zamyslieť, počkajte na ďalší článok, v ktorom skúsim zhrnúť zaujímavosti z našej konferencie e-learnmedia CAFÉ 2020. Tohtoročnou témou bola Digitálna transformácia.

Zároveň budem rada, ak sa s nami v komentároch podelíte o svoje skúsenosti s digitalizáciou (najmä vzdelávania) v tomto čase. 


A ak sa Vám nechce pravidelne sa pozerať, kým sem spomínaný článok z konferencie pribudne, môžete sa prihlásiť na odber noviniek blogu 😉