Compliance kurzy, resp. povinné kurzy, sú všeobecne postrachom pre tvorcov e-learningu a sú nenávidené tými, ktorí ich študujú. Podľa mňa by to malo byť práve naopak…

V poslednom čase sme vytvárali dosť veľa compliance kurzov – teda takých, ktoré sú povinné zo zákona alebo v rámci danej organizácie. Sú to témy ako BOZP, požiarna ochrana, GDPR, prevencia pred praním špinavých peňazí, ochrana hospodárskej súťaže, ochrana pred korupciou a úplatkárstvom, informačná bezpečnosť, prevencia pred podvodmi atď. Samé chuťovky, však? 😉

Tieto témy sú nenávidené väčšinou ľudí. A myslím, že v tomto prípade použitie takej silnej emócie ako je nenávisť, je na mieste. Obzvlášť by o tom mohli hovoriť ľudia, ktorí sú nútení tieto kurzy absolvovať nie raz, ale pravidelne každý rok či dva.

Avšak nedávno som si uvedomila, že ako tvorca digitálneho vzdelávania, práve tieto témy mám najradšej. A nie je to preto, že by som chcela trápiť ľudí… Naozaj nie 🙂 

Je to preto, že sú praktické a v skutočnosti fakt zaujímavé. 

Len tieto ich pozitívne vlastnosti sú často skryté. Na to, aby sme ich odhalili, tak sa potrebujeme na compliance témy pozrieť z iného uhla pohľadu. 

Taký compliance kurz môže byť:

Váš alternatívny kriminálny život

Vzorová compliance téma: prevencia pred praním špinavých peňazí (AML – anti money laundering)

Zrejme ste už počuli o troch fázach prania špinavých peňazí, ktorými sú: umiestnenie, rozvrstvenie a integrácia… blablabla….

Pranie špinavých peňazí - učenie sa

Ale čo to v skutočnosti znamená?

Znamená to, že keď chcete odhaliť páchateľa, musíte ako páchateľ myslieť. Skúste sa teda vžiť do role zločinca, ktorý stojí pred úlohou zlegalizovať finančné prostriedky. Ako to spravíte?

Pranie špinavých peňazí - skutočné peniaze

Teraz máte pred sebou nelegálne peniaze, ktoré treba „vyprať “:

Pranie špinavých peňazí - hra zadanie

Povedzme, že si kúpite luxusné auto. To je fajn myšlienka, no boli by ste prekvapení, ako veľké hotovostné obnosy vyvolávajú v bežných prevádzkach podozrenie. Ani neviete ako, a ste za mrežami.

Pranie špinavých peňazí - hra väzenie

Tak to skúsite inak… 

Človek sa predsa učí na vlastných chybách.

Postupne sa dopracujete k tomu, že sa vám podarí zlegalizovať vaše čerstvo nadobudnuté finančné prostriedky. Samozrejme nie všetky – ani zločinci to nemajú úplne jednoduché (také úplatky, vybavovači, papierovačky a prevádzka tiež niečo stoja 😉 ), ale so stratami treba rátať. Takisto vás to stálo aj nejaké tie roky života, ktoré ste premrhali vo väzení, keďže ste na začiatku nemali žiadne skúsenosti.

A keď sa teraz „vrátite“ do bežného života, máte predstavu, ako pranie špinavých peňazí funguje. Vďaka tomu, keď vám niekto prinesie veľkú hotovosť, okamžite zbystríte pozornosť. Zadáte podnet na preskúmanie a voilà – ste hrdinom dňa. Odhalili ste skutočného zločinca. Lebo raz – vo svojom alternatívnom temnom kriminálnom živote – ste ním sami boli…

Detektívka

Vzorová compliance téma: neobvyklé obchodné operácie

Už ste si vyskúšali ako to vyzerá za hranicou zákona. Teraz sa pozrime na to, ako by to mohlo vyzerať, keď stojíte na tej správnej strane. Ako odhalíte zločinca v bežnom živote?

Neobvyklé obchodné operácie

Vy by ste Jurajovi účet otvorili alebo nie? A prečo?

Kto môže byť podozrivý? Všimnete si správne indície? Aké stopy zanechá páchateľ?

Ja keď mám takúto praktickú úlohu, hľadám problematické miesta a predovšetkým nad tým rozmýšľam. Ďalším pozitívom je, že keď raz na riešenie prídem sama (svoje rozhodnutie musím zdôvodniť a overiť si jeho pravdivosť), tak si to skôr zapamätám.

Akčné dobrodružstvo či boj o prežitie

Vzorová compliance téma: požiarna ochrana

Jeden príklad za všetko. Môžete si vyskúšať demo na tému požiarnej ochrany na našom webe:

Demo Únik z horiacej budovy
Demo kurz: Únik z horiacej budovy

Dostať sa z horiacej budovy nie je až také jednoduché, ako by ste si mysleli. Čaká vás kopa nástrah. Možno sa párkrát popálite (doslova 😉 ) a možno budete potrebovať viac životov (vo virtuálnom svete to našťastie nie je problém…). A keď sa do danej situácie dostanete v realite, budete už lepšie pripravení na to, čo vás čaká. Lebo ste si to „zažili“. Pointa požiarnej ochrany nie je odcitovať zákon. Hlavným cieľom je záchrana životov.

A možno nabudúce, keď budete rozmýšľať, kam odložiť krabice, nezapracete nimi únikový východ. Lebo nikdy neviete, kedy sa oheň ohlási… A zasa ste raz hrdinom…

Život v rodine Vita Corleoneho (A.K.A. Krstného otca)

Vzorová compliance téma: ochrana hospodárskej súťaže

O čom je tá hospodárska súťaž a prečo by sme ju mali ochraňovať? To nevyzerá na akčnú či napínavú tému, ako boli tie predchádzajúce. Teraz však prichádza na rad mafia.

Krstný otec s citátom
„Právnik s kufríkom vie ukradnúť viac peňazí ako človek so zbraňou.“ – Mario Puzo (zdroj obrázka: Wirally)

Ako fungujú premyslené mafiánske schémy? Odkiaľ majú títo ľudia toľko peňazí? V skutočnosti základná premisa nie je vôbec zložitá. 

V ideálnom svete by boli veci fér. Človek – výrobca – by za svoju prácu dostal normálne spravodlivo zaplatené. A človek na druhej strane – spotrebiteľ – by mohol vyžiť zo svojho platu, lebo ceny tovaru by neboli premrštené. 

Preto máme voľný trh, kde ak každý hrá fér, tak zhruba veci dobre fungujú. Nemôžete si dovoliť pýtať priveľkú sumu, lebo ľudia nakúpia u vašej konkurencie. A nemôžete si dovoliť ísť s cenou príliš nízko, lebo síce všetci nakúpia u vás, ale bez zisku skrachujete. Problém nastane, keď takéto zdravé „súperenie“ nefunguje.

Toto sú tri príklady nebezpečných obchodných praktík:

Nebezpečné obchodné praktiky - monopol, dumpingové ceny a kartel

To všetko je manipulácia s trhom a vedie k tomu, že spotrebiteľ nemá na výber a zvyčajne veci musí preplatiť. A prečo by nás to malo zaujímať? Keď nechceme byť súčasťou takýchto mafiánskych praktík, musíme vedieť, ako fungujú. Potom budeme vedieť, čoho sa máme vyvarovať a ako nastavené pravidlá vznikli. A tak si ich aj lepšie zapamätáme.

Špionážny triler

Vzorová compliance téma: informačná bezpečnosť 

V prípade informačnej bezpečnosti sa zasa ocitáme vo svete špiónov. Jediné, čo nám treba, je spoznať niektoré hackerské triky a získať trocha zdravej paranoje.

Pozrite si napríklad toto video:

Prípadne si pozrite to isté video so slovenskými titulkami v novom okne.

Odteraz sa už na žiaden mail nepozriete rovnakými očami. Keď viete, ako ľahko o vás vedia ľudia zistiť informácie a využiť ich vo svoj prospech. Ak si trochu potrénujete rozoznávanie podozrivých znakov e-mailov, pravdepodobne sa vyhnete nastraženej pasci.

Phishing - je e-mail podozrivý?

A to isté platí nielen vo virtuálnom svete, ale aj v tom fyzickom. Súčasťou informačnej bezpečnosti je aj často spomínaná politika čistého stola. Predstavte si, že sa vám do kancelárie dostane nejaký špión. Ako zabezpečiť svoje pracovné miesto tak, aby sa nedozvedel nič užitočné?

Politika čistého stola - interakcia

Ako vravím:

Pri informačnej bezpečnosti si predstavte, že vás na každom kroku sleduje špión a nedajte mu šancu 😉

Zbierka zaujímavostí či „vtipov“

Vzorové compliance témy: ochrana hospodárskej súťaže, BOZP

Niekedy je zákon skrátka len vtipný (alebo aj smutno-vtipný). A vtedy vieme jeho absurditu využiť na to, aby si ľudia zapamätali, čo majú/nemajú robiť. Napríklad:

Viete aký je rozdiel medzi týmto?

Kartel - na zamyslenie

Máte pocit, že konkurencia má v oboch prípadoch rovnaké informácie, takže v tom žiaden rozdiel nie je? Tak to sa mýlite!

Kartel - odpoveď
Poučenie: Ak sa vám nechce rozmýšľať nad nuansami obchodného práva, s konkurenciou sa rozprávajte iba o počasí!

Alebo zopár zaujímavostí.

BOZP - pády
Poučenie: Držte sa rady, ktorú počúvate od malička: Pozerajte sa pod nohy a zaviažte si šnúrky!

Alebo:

BOZP - povolená záťaž pre ženy

🙁 Ale my musíme odcitovať celý zákon/predpis…

Aj keď sa to nezdá, nie je tomu vždy tak. Treba si položiť otázku, o čo nám compliance kurzom ide:

  1. Splniť si povinnosť (a popri tom sa zbaviť zodpovednosti) – v tom prípade stačí dať ľuďom suché pdf. Následne podpíšu vyhlásenie, že boli oboznámení so zákonom, či povinnosťami a uvedomujú si svoju zodpovednosť. A hotovo. Ľuďom ušetríte kopu času a firme kopu peňazí.
  2. Skutočne niečo zmeniť k lepšiemu, zabrániť zločinu, alebo predísť ujme na zdraví – tu stojí za to, zamyslieť sa nad tým, čo je skutočný zámer compliance témy, kde sú naše nedostatky, ako pomôcť ľuďom pochopiť podstatu problému a zmeniť správanie. (Nápoveda: 100x zopakovať v kurze, že je to povinnosť každého zamestnanca, obyčajne nefunguje 🙂 ).

Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, tak môže štúdium povinných kurzov pripomínať večer pri detektívnej knižke, pri akčnom filme, či výmene zábavných informácií a príhod s priateľmi pri pive. A v konečnom dôsledku môže niekomu zachrániť život.

V tom prípade dúfam, že aj vy si tieto témy obľúbite a pri názvoch compliance tém sa už nebudete cítiť takto:

Compliance zadania sú neželané.

Ale možno nejako takto:

Flow pri tvorbe compliance e-learningu

Ak sa vám tento článok páčil a chceli by ste sa aj v budúcnosti dočítať niečo o digitálnom vzdelávaní, zapíšte sa na odber noviniek nášho blogu 🙂