Dajú sa aj komplexné témy jednoducho vysvetliť? Každopádne by sme mali jednoducho začať…

Dan Roam* pôsobí ako konzultant v oblasti riešenia komplexných problémov pomocou vizuálneho myslenia. Vo svojom videu Saving the world with pictures (odporúčam) vysvetľuje, ako môžeme pomocou jednoduchých ilustrácií odkomunikovať akýkoľvek nápad alebo myšlienku, ktoré máme.

Podstatou je, aby to naši poslucháči pochopili. Aby sme sa vyjadrili dostatočne zrozumiteľne. Ako sa hovorí: „V jednoduchosti je krása.“

Dan vyštudoval aj umeleckú školu, preto on objavil krásu jednoduchosti v jednoduchých ilustráciách. No podobná metóda sa dá aplikovať aj na slová.

Pozrite si nasledujúce dva odstavce textu:

  1. Prenos informácie od jedinca s kalorickým deficitom k jedincovi s kalorickou potrebou už saturovanou, je nevierohodný.**
  2. Sýty hladnému neverí.

Ktorému z nich rozumiete? Ktorému z nich rozumie väčšina ľudí? A ktorému sa viac podobá väčšina textov v kurzoch, ktoré ste videli?

Často sa stáva, že keď chceme niekoho niečo naučiť, my sme tí odborníci na danú tému (resp. SME – Subject matter expert). Preto je pre nás prirodzené použiť náš žargón, vysvetliť každý malý detail. Zdá sa nám to prirodzené, jednoduché a nutné. No je to naozaj tak?

Ako pomôže študentovi toto?

Študent zúfalo pozerajúci sa na kopu študijných materiálov

Nebolo by to lepšie takto?

Študent začína s prvou lekciou a rozumie jej.

Podobný princíp sme zažili aj v škole. V prvej triede na hodine matematiky sme sa naučili počítať od 1 do 10, neskôr sme zistili, že týchto čísel je nekonečno. Potom pribudla 0 a záporné čísla. Aj to bolo málo a pribudli desatinné čísla…

Predstavte si, že by ste od začiatku vedeli ako to je. Nielenže celých čísel je nekonečno, ale aj medzi každou susednou dvojicou je ďalšie nekonečno čísel. Ako by sa asi prváčikovia tvárili, keby ste im matematiku vysvetľovali takto? Myslím, že by bol obrovský úspech, keby sa aspoň jeden žiak prepracoval do druhej triedy.

Preto ak začíname s niečím novým, sústreďme na podstatu – na pochopenie. Zabudnime na všetky vznešené a odborné slová a rozprávajme jazykom toho, kto to má pochopiť.

A v ďalšom kole môžeme doladiť detaily, pridať nové slová, otvoriť novú tému…


*Dan Roam je autor viacerých úspešných kníh a viac sa o ňom dočítate na jeho stránke.

**Zdroj: Malá Zoe na df.sk: Slovenské príslovia vedecky.


Ak chcete dostať informáciu o novom článku nášho blogu hneď ako vyjde, zapíšte sa na odber noviniek 🙂