Často sa pri tvorbe e-learningových kurzov a vzdelávania všeobecne dostaneme do jedného zo začarovaných kruhov. Výsledkom býva nie úplne zmysluplné či príjemné vzdelávanie. 

V ideálnom svete by každý kúsok vzdelávania mal pre svoje cieľové publikum zmysel. A nie sme tak ďaleko od toho, aby to tak naozaj mohlo byť. Len nás občas od tohto cieľa odvedú niektoré zlé zvyky. Tu je presne pár tých, ktoré vnímam ja:

Je to pre nás (vzdelávačov) jednoduchšie riešenie

Je jednoduchšie vytvoriť jeden rovnaký kurz pre všetkých 100 000 zamestnancov. Je jednoduchšie zobrať pripravené materiály a pridať im peknú fazónu (rozumej interakcie a obrázky). Je jednoduchšie ponechať zodpovednosť za prínos kurzu na niekom inom. 

Je to jednoduchšie, ale nie lepšie. 

Ako vzdelávači sa nachádzame viac-menej v roli mentora. Správny mentor je taký, ktorý neobracia žiakov na svoj obraz, ale podporuje ich v tom, aby naplnili svoj vlastný potenciál. Teší sa z úspechu svojich žiakov a pomáha im ho dosiahnuť. A najlepším výsledkom jeho práce je, keď ho jeho žiaci predčia.

Takže by sme si nemali voliť jednoduchšiu cestu pre nás, ale najlepšiu cestu pre ľudí, ktorých chceme posunúť dopredu.

Yoda s textom: Decide you must, how to serve them best
Ako vraví Yoda: „Musíš sa rozhodnúť, ako im slúžiť najlepšie.“

Vždy sme to tak robili

Nuž, áno. Toto je častý a silný argument. A na prvé počutie znie rozumne. Niečo už máme odskúšané a funguje to. Tak prečo by sme to menili? 

Hlavne preto, že často to už nefunguje tak dobre, ako by malo. Alebo sa zmenili okolnosti a existuje aj lepšie riešenie. Ak by sme totiž tento argument nasledovali ako ľudstvo, tak by sme nikdy nevyšli z jaskyne. Vlastne, nikdy by sme sa do nej ani nedostali 😉 

Na druhej strane by sme nemali tieto problémy…

Je inak celkom vtipné, že práve my – vzdelávači – sa často tak veľmi držíme toho, čo je a čo bolo. Lebo ak od ostatných očakávame zmenu správania a učenie sa nových vecí, asi by sme mali ísť príkladom.

Yoda s textom: You must unlearn what you have learned
Opäť sa môžeme poučiť od Yodu: „Musíš sa odučiť, čo si sa naučil.“

Záver

Nie je jednoduché zbaviť sa zlých zvykov. Ale je v našej moci, aby sme s tým niečo urobili a prispeli tak k zmysluplnejšiemu (a záživnejšiemu) vzdelávaniu. A niekedy stačí skutočne málo…

Gandalf s textom, ktorý hovorí o tom, že malé činy obyčajných ľudí sú dôležité
Aj Gandalf to vraví: „Sú to tie malé veci, každodenné činy obyčajných ľudí, ktoré dokážu zastaviť temnotu.“

Ak sa vám tento článok páčil a prípadne by ste chceli vedieť, kedy vyjde ďalší článok z oblasti digitálneho vzdelávania, prihláste sa na odber noviniek 🙂